Cum putem obtine energia de care avem nevoie

In ceea ce priveste alimentatia, o nutritie adecvata poate insemna o multitudine de elemente diferite pentru fiecare dintre noi, in functie de preferinte, stilul de viata adoptat si nu in ultimul rand zona geografica in care ne situam. Desi poate parea un amalgam de elemente cat se poate de nespecifice, toate reunesc o serie de concepte general valabile pentru toti. Astfel, daca dorim sa implementam o metoda eficienta de a ne alimenta, o scurta incursiune in legile generale dupa care se ghideaza organismul nostru poate fi mai mult decat binevenita.

De ce avem nevoie pentru a avea energie

La fel ca in orice alta ecuatie de echivalenta, energia nu va aparea niciodata ca rezultat al unui regim de viata restrictiv, ce cauta sa infometeze organismul sau sa il priveze de nutrientii esentiali. Luand in calcul nevoile fiecarei grupe de varsta si ocupatie in parte, daca ne dorim sa dam randament pe parcursul unei intregi zile solicitante, va trebui sa ne alimentam in consecinta. Asadar, principala sursa de combustibil la nivelul functiilor corpului, carbohidratii, vor fi utilizati gradual, astfel incat sa ofere satietatea si energia mult dorite, fara a cauza dezechilibre la nivelul digestiei.

De ce nu toti carbohidratii sunt buni

Asa cum bine stim, cele mai multe produse alimentare pot fi adaugate pe lista hidratilor de carbon, fiecare apartind la randul lui unor alte subdiviziuni ce ne ajuta sa identificam ce efect produce structura interna a acestuia la nivel digestiv. Cu alte cuvinte, in linii mari putem declara ca tot ce este majoritar format din glucide rafinate peste masura isi poate pierde valoarea nutritionala proportional cu modul in care materia prima a fost prelucrata. Acestea fiind spuse, alimentele care vor face cu adevarat o diferenta, atat la nivelul nutritiei cat si al starii de bine ce ii urmeaza satietatii sunt cele neprelucrate in exces. In acest fel, beneficiem de toate atributele unui produs bogat in fibre, vitamine si minerale si avem parte de o sursa de energie de calitate.

Carbohidrati complecsi versus simpli

La fel cum sugereaza si numele, orice produs sau tip de materie prima am analiza, intotdeauna cele care sunt mai complexe vor beneficia de proprietati net superioare celor ultra-rafinate pana la stadiul de compusi simpli. In acest fel, nu doar organismul beneficiaza de o sursa mai potrivita de energie, ci evita in mod expres produsele ce ar putea cauza dezechilibre la nivel endocrin, precum diabetul.

Incadrat in grupul bolilor metabolice, acesta este un rezultat al unei secretii necorespunzatoare de insulina de la nivelul celulelor beta-pancreatice. Asadar, desi este perfect adevarat faptul ca nimeni nu se pune in pericol consumand cate ceva dulce ocazional, rezistenta dobandita pe parcursul mai multor ani este ceea ce declanseaza o metabolizare improprie a glucidelor si, in consecinta, dezechilibre la nivelul organismului.

Leave a comment