Cum te asiguri ca ajungi cu bine la finalul unui proiect in constructii?

Un proiect in domeniul constructiilor va insemna pentru viitorul proprietar al imobilului o perioada destul de lunga de stres, alergatura, va insemna colaborari si discutii cu o multime de autoritati si firme. Sa zicem ca vrei sa faci o cladire de birouri pentru firma ta. Acesta e proiectul tau. Odata ce il ai pe hartie mergi la Primarie, la autoritatile locale pentru a putea finaliza o tranzactie de cumparare a terenurilor pe care va fi cladirea. Terenul respectiv trebuie masurat, trebuie verificat, mai ales daca sunt si alte constructii si retele acolo.

Apelezi la specialisti in ridicari topografice, la oameni care masoara si iti pot spune daca te incadrezi bine cu proiectul pe care il ai de facut in niste limite fizice dependente de mai multi factori. Cand ai si terenul mergi sa obtii aprobarile pentru construire, discuti cu firme specializate cel mai bine pentru a avea totul cat mai rapid. Firmele stiu deja ce acte mai sunt necesare, pe unele le pot emite ele, pe altele le obtin direct pentru tine. Pe langa specialisti in ridicari topograficevei avea nevoie si de firme de cadastru si intabulare, de specialisti in constructii care sa se ocupe de santier si sa proiecteze viitoarea cladire de birouri.

Materialele pentru lucrare le vei lua de la alte firme, trebuie sa te orientezi aici in functie de calitate si de pret, de experienta firmelor care vand produse pentru constructii. Este important de retinut ca la o cantitate mai mare de materiale primesti si reduceri in anumite cazuri, deci trebuie sa profiti de ele si sa le folosesti in favoarea ta.

Ca sa ajungi cu bine la finalul unui proiect discuti inainte de orice cu oameni care au mai trecut prin asa ceva, ii intrebi ce probleme pot sa apara, cum le-au rezolvat, ce e bine sa faci si ce nu, pentru a sti cum sa reactionezi in orice situatie. Nu e bine sa te bazezi prea mult pe anumite firme, trebuie sa ai mereu un backup, ar trebui sa ai la indemana si alte servicii pe care sa le contractezi atunci cand nu esti multumit de altele. Odata inceput un proiect el are o dinamica destul de greu de prevazut, deci fii pregatit si pentru surprize, pune bani deoparte, nu te baza pe un buget fix, cheltuieli o sa tot apara.

De asemenea incearca sa aloci cat mai mult timp documentarii si proiectarii si sa te asiguri ca ai proiectul fara greseli, usor de urmarit si de pus in practica pe terenul pe care il ai deja la dispozitie. Sunt deja foarte multe articole despre constructii si despre ce inseamna un santier, ce presupune orice constructie, etape, ce probleme au mai intampinat oamenii, specialistii. Trebuie doar sa stai putin si sa le analizezi, sa iti notezi datele importante de care sa tii cont in proiectul tau.

Acestea sunt doar cateva sugestii, lista poate fi completata la nesfarsit. Ce trebuie sa retii este faptul ca orice proiect in constructii are o multime de variabile care se pot schimba, niciodata nu ai perioade batute in cuie intre care sa se desfasoare x etapa, trebuie sa ai rabdare, sa fii flexibil si sa astepti. Pana la urma vei termina proiectul si vei fi multumit de toate alegerile facute pe parcurs.

Leave a comment